Czy pierogi można jeść na diecie?
Odpowiedź na tytułowe pytanie jest dość przewrotna – to zależy. Pierogi to danie mączne, więc można uznać, że nie powinno się ich spożywać na diecie. Tak naprawdę jednak najważniejsze jest nadzienie oraz sposób obróbki termicznej.
Wiemy, jak kochacie pierogi! Widzimy to każdego dnia w naszych zamówieniach. Najpopularniejsze są pierogi z mięsem, kiszoną kapustą oraz z twarogiem – w wersji słodkiej bądź z ugotowanymi ziemniakami i z podsmażoną cebulą (pierogi ruskie). W czasie lata na stołach królują również pierogi z owocami sezonowymi — jagodami, truskawkami itp. Co jednak wtedy, gdy chcesz przejść na dietę, a pierogi wciąż kuszą swoim znakomitym smakiem? Podpowiadamy!
Farsz do pierogów
Farsz to składnik, który stanowi przedmiot zaciekłych dyskusji pierogowych. Który z nich jest najsmaczniejszy? To pozostawiamy Twojemu wyborowi. Wiedz jednak, że to w dużej mierze od niego zależy kaloryczność pierogów.
Za najlepsze dla osób na diecie są te warzywne – z kapustą i grzybami oraz roślinami strączkowymi. Choć nie dla każdego będą wskazane ze względu na ich ciężkostrawność.
Oprócz tego zdrową wersją będą również pierogi ze szpinakiem.
Zminimalizować warto za to spożycie mięsa. Ewentualnie wziąć pod uwagę pierogi z chudym mięsem dobrej jakości.
„Ulepszacze”, a wpływ na nasze zdrowie
Wiadomo, pierogi są smaczne. Najlepsza wersja to ta z wysmażoną skórką, która delikatnie chrupie pod zębami. Mimo to w przypadku diety lepiej tego unikać. Dlaczego?
Kaloryczność pierogów po podsmażeniu znacząco wzrasta. Do tego, podsmażona skórka pokryta jest warstwą rakotwórczego akryloamidu. Stąd, zalecamy zjadać pierogi od razu po wyjęciu ich z wody, bądź po upieczeniu w piekarniku. By pozbyć się wyrzutów sumienia, lepiej już nie dokładać zbędnych kalorii w postaci skwarek, okrasy, czy śmietany i cukru.
Z niejednej mąki
Miłośnicy pierogów! Pamiętajcie, że jeśli chcecie, czy potrzebujecie przejść na dietę – nie możecie mieć wszystkiego. Natomiast, nie musicie od razu rezygnować z ulubionego dania. Możecie wybrać pierogi dietetyczne. Są one niskowęglowodanową alternatywą dla klasycznych pierogów. Zamiast mąki pszennej można użyć mąkimigdałowej, kokosowej, łuskę psyllium bądź też mąki pełnoziarnistej.
Dietetyczne pierogi w porównaniu do tych tradycyjnych, są łatwo przyswajalne, co przeciwdziała przejedzeniu. Poza tymsą bogate w błonnik oraz białko, co wpływa na sytość i zadowolenie przez dłuższy czas. Wspomagają również trawienie i wzrost mięśni. Dieta nie musi równać się wyrzeczeniu. Nadal możemy rozkoszować się uwielbianą potrawą, tylko w lekko zmienionej formie. Po dłuższym czasie nasze samopoczucie nam to wynagrodzi.