Historia pierogów — polskiej potrawy narodowej
Kto nie kocha pierogów? Zdecydowanie są naszym dziedzictwem narodowym i słyniemy z nich na całym świecie. Miłośników oraz smakoszy jest tak wielu, jak wiele jest ich odmian. Na słodko i wytrawnie. Z wieprzowiną, kapustą i grzybami albo słodkim serem czy szpinakiem. Goszczą na naszych stołach na codzień i od święta. Z przyjemnością opowiemy Wam historię pierogów i zdradzimy, jak jada się je w różnych regionach Polski i na świecie. Będziecie zaskoczeni!
Pierogi, które uważamy za jedne z najważniejszych i najbardziej charakterystycznych potraw polskich nie pochodzą znad Wisły, a z dalekich… Chin. Chińskie małe pierożki din sum z ciasta pszennego lub ryżowego nadziewanego mięsem, lub warzywami były pierwsze i rozpowszechniły się w błyskawicznym tempie.
Z Chin przywędrowały do naszych wschodnich sąsiadów, a potem do nas. Szacuje się, że pierwsze pierogi pojawiły się u nas w XIII wieku i wtedy skradły serce duchownego Jacka Odrowęża, który przebywał w Kijowie i zabrał je do Polski.
Dzięki temu pierogi stały się wręcz symbolem kuchni polskiej. Dziś celebrujemy nimi zarówno zwyczajny obiad, jak i ważne uroczystości czy święta.
Co ciekawe słowo „pierogi” wywodzi się od słowa „pir”, czyli uczta na cześć bogów, duchów oraz istot pozaziemskich.
Pierogi w Polsce
Ile regionów Polski, ile miast i wsi tyle rodzajów i smaków pierogów. Niesamowite jak uniwersalne to danie, a zarazem ile daje możliwości! Jeżeli chodzi o farsze, to wyobraźnia nie zna granic, a to, co znajdziemy w środku, niejednokrotnie nas zaskoczy.
Na kresach najbardziej popularny farsz, który możemy spotkać to ten z kaszą gryczaną i twarogiem, zaś najbardziej nietypowym i już z rzadka spotykanym jest z gotowanym kurczakiem, ryżem i śmietaną. Lubelszczyzna znów słynie z nadziewania swoich pierogów soczewicą. Region podhalański zaserwuje nam pierogi ze słoną bryndzą, białą kapustą , surowym jajkiem oraz cebulą. W Wielkopolsce uraczymy się nietypowymi pierogami z płuckami cielęcymi i cebulą, które zaskarbią sobie serca prawdziwych koneserów smaków. Jeżeli chcecie spróbować pierogów na Mazurach najpierw musicie połamać sobie język wymawiając ich trudną nazwę dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami, które w swoim składzie mają kaszę gryczaną, cebulę, jajko na tardo i boczek wędzony.
Pierogi na świecie
Pierogi to danie uwielbiane również na całym świecie. Mogą przybierać różne kształty i nazwy, różnić się farszami i przyprawami, ale łączy je obecność ciasta i nadzienia. Są zupełnie inne niż te spotykane u nas, ale nie mniej pyszne.
W Japonii jada się pierożki gyoza smażone na głębokim tłuszczu. Gruzja słynie z tradycyjnych sakiewek faszerowanych mięsem, czyli chinkali. W Rosji pierogi to znane również u nas kołduny, czyli pielmieni, które przypominają wyglądem kapelusz z wywiniętym rondem. Indie również mają swoje aromatyczne malutkie pierogi zwane samosa. We Włoszech podaje się słynne ravioli, czyli kwadratowe pierożki z ricottą i szpinakiem. Nie można też nie wspomnieć o Ameryce Południowej, gdzie zjemy empanada, kształtem przypominające rogaliki, z farszem z warzywami lub serem pieczonymi albo z tuńczykiem. W Ameryce znajdziemy głównie polskie pierogi, ale są tak popularne, że w niektórych knajpach serwują pierożki z nadzieniem z ziemniaków, z żółtym serem lub nawet z masłem orzechowym!
Jak widać, pierogi zachwycają podniebienia smakoszy nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Ich smak oraz forma może się zmieniać w zależności od zakątka świata, jednak to właśnie te nasze rodzime są numerem jeden i są kojarzone z naszą kuchnią narodową.