Jak lepić pierogi?

Sekretem najpyszniejszych pierogów na świecie jest ciasto – elastyczne i delikatne – oraz aromatyczny i odpowiednio doprawiony farsz. Przed tym, gdy trafi do pierogowej kieszonki, koniecznie trzeba poznać tajniki lepienia, a po jego wsadzeniu – gotowania pierogów. Krok po kroku przyjrzymy się sposobom lepienia oraz dowiemy się, co robić, aby ciasto się nie rozkleiło podczas gotowania i aby farsz nie wypłynął. A potem już tylko degustacja!

Lepienie pierogów wcale nie jest tak trudne, jak się wydaje. Gdy masz już przygotowane i rozwałkowane ciasto, które jest elastyczne, i wycięliśmy kółka za pomocą wykrawacza lub szklanki, czas na lepienie! Jeżeli chcesz przyspieszyć proces, możesz użyć specjalnej maszynki. Dla zwolenników tradycyjnych metod pozostaje ręczne lepienie każdego pierożka. I tu zaczyna się prawdziwa, choć mozolna, zabawa!

Różne techniki lepienia pierogów

Istnieje kilka sprawdzonych patentów na sklejanie oraz zdobienie pierogów. Bo pierogi mają nie tylko dobrze smakować, ale też pięknie wyglądać. Oto kilka z nich:

  • Metoda z widelcem — to jedna z najprostszych technik. Na środek wyciętego kółka nakłada się farsz, składa pierogi na pół, a brzegi dociska widelcem. To nadaje estetyczny wzór i jednocześnie porządnie łączy ciasto.
  • Metoda falbankowa — za pomocą kciuka i palca wskazującego zaciska się brzegi, formując falbankę, która otacza pierogi. Wymaga to odrobinę wprawy, ale z czasem będzie wychodzić coraz lepiej.
  • Patent z warkoczykami — jeśli chcesz, aby pierogi wyglądały naprawdę obłędnie, spróbuj skleić je za pomocą tej metody. Musisz zawinąć brzegi do środka, lekko dociskając kciukiem, tworząc zakładkowy wzór.
  • Metoda precyzyjna — jest teoretycznie najprostsza, ale wymaga precyzji. Brzegi ciasta należy dokładnie zlepić, a następnie delikatnie rozciągnąć, przesuwając kciuk do przodu.
Czas na gotowanie!

Kiedy pierogi są już ulepione i wypełnione ulubionym farszem, warto je przykryć wilgotną ściereczką, aby uniknąć wysuszenia przed gotowaniem. Aby wcześniejsza praca nie poszła na marne, najpierw należy doprowadzić wodę do wrzenia. Pod żadnym pozorem nie można wrzucać pierogów do zimnej wody, ponieważ wtedy z całą pewnością się rozgotują.

Do gotowania warto wybierać duży i szeroki garnek, ponieważ przy mniejszym woda może szybko wykipieć. Potrzeba około pół litra wody na każde 100 gramów pierogów i odrobinę soli. Sprawdzony patent to dodanie łyżki oleju lub oliwy, które przeciwdziałają sklejaniu się pierogów. Gdy woda już wrze, należy wrzucić pierogi i delikatnie mieszać drewnianą łyżką, by nie uszkodzić ciasta.

Najważniejsze pytanie: jak długo gotować pierogi? Czas liczymy od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi powinny gotować się od 3 do 5 minut. To da Ci pewność, że nie pozostaną surowe i jednocześnie się nie rozgotują. Po ich wyjęciu cedzakiem i wyłożeniu na talerz można je podawać, z czym tylko chcesz, np. ze śmietaną lub cebulką smażoną na maśle. Pycha!

Jeżeli jednak uznasz, że nie chcesz stać godzinami w kuchni, zamów swoją idealną porcję w Żuławskich Pierogach Gwarantujemy ci prawdziwie domowy smak, a Ty będziesz mieć czas dla siebie i bliskich!