Najpopularniejsze farsze do pierogów — przepisy i wskazówki
Prawdziwy sekret pierogów tkwi w ich wnętrzu. To właśnie farsz jest kwintesencją smaków, aromatów i sukcesu każdego szefa kuchni. Dzięki idealnemu i pysznemu nadzieniu każdy pieróg to małe kulinarne dzieło sztuki. Jeżeli zaczynasz przygodę z pierogami, koniecznie musisz poznać tradycyjne i najbardziej popularne wersje pierogów. Dzięki temu nie tylko nauczysz się je przyrządzać, ale także będzie to świetny początek kuchennych eksperymentów. Twoje pierogi będą hitem wśród bliskich, a Ty staniesz się prawdziwym pierogowym ekspertem. Zaczynamy!
Farsz na ruskie pierogi
Skoro, już wiemy, że kluczowy elementy pierogów to nadzienie, na początek spróbujmy z „ruskimi”, zwanymi także „ukraińskimi”. Są to pierożki, które bardzo osiadły w naszej kulturze. Jedne z najbardziej lubianych przez wszystkich i do tego farsz jest łatwy do zdobienia.
W garnku ugotuj do miękkości 500 g ziemniaków w osolonej wodzie. Odlej wodę, osusz ziemniaki i ubij tłuczkiem. Następnie przemiel lub przepuść przez prasę, tak by powstało purée. Zostaw do ostygnięcia. Do miski z purée dodaj po pół łyżeczki soli i zmielonego pieprzu.
Podsmaż cebulkę na maśle klarowanym na patelni. Do farszu będziesz potrzebować także około 300 g twarogu tłustego lub półtłustego w kostce typu krajanka. Zmiel twaróg. Pamiętaj, by nigdy nie używać twarogu zmielonego na sernik, ponieważ nie jest tak zwarty jak ten dostępny w kostce.
Ziemniaki, zmielony ser, podsmażoną cebulkę oraz przyprawy dokładnie zmieszaj w tej samej misce. Farsz gotowy!
Farsz na pierogi z mięsem
Na liście najbardziej popularnych pierogów, nie może zabraknąć tych z mięsem. Zdecydowanie najczęściej serwujemy je na obiad dla całej rodziny, bo są pyszne i sycące. Jak zrobić mięsny farsz?
Podsmaż cztery małe cebule na oleju roślinnym. Możesz dla smaku oprócz białej cebuli dodać także czerwonej. Do patelni z cebulą dodaj zmielone mięso wieprzowe na przykład z łopatki i zalej przygotowanym wcześniej bulionem. Bulion najlepiej zrobić ma mięsie wołowym i warzywach, żeby farsz miał bardziej wyrazisty smak.
Warzywa należy zmielić i zmieszać z mięsem wieprzowym by nadzienie było bardziej wilgotne. Dodaj podsmażoną cebulkę. I gotowe!
Farsz na pierogi z serem na słodko
Dla miłośników słodkich smaków mamy farsz z białym serem, cukrem zwykłym i waniliowym. To idealne nadzienie na obiad, ale i na deser. Takie połączenie kochają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Do przygotowania farszu potrzebujesz dobrej jakości twaróg mielony z wiaderka lub niemielony półtłusty, który musisz samodzielnie zmielić. Do twarogu dodaj 100 gramów kwaśnej śmietany 12% i 40 gramów cukru drobnego lub zwykłego. Żeby, podkręcić smak farszu dorzuć cukier waniliowy lub specjalną pastę waniliową.
Wszystko należy ugnieść widelcem tak by powstała masa bez grudek. Jeżeli farsz jest, zbyt zwarty możesz dodać żółtko z jajka lub odrobinę śmietany, a nawet wcześniej przygotowany budyń. Dobrym sposobem jest także zagęszczenie masy kaszą manną. Na pewno dzięki temu zyska także smak. Tak gotowe nadzienie wkładamy w kieszonki z ciasta pierogowego.
Poznałeś już podstawowe przepisy na farsze do pierogów. Taka wiedza to wstęp do prawdziwej kulinarnej krainy i baza do nauki tych nieco trudniejszych lub bardziej skomplikowanych przepisów.
A jeśli nie chcesz eksperymentować w kuchni zamów tradycyjne i te bardziej oryginalne smaki pierogów z naszego sklepu! Smacznego!