Nietypowe farsze do pierogów — sprawdź przepisy!

Pierogi to naprawdę uniwersalna potrawa, a dobrze zrobione ciasto sprawia, że możemy eksperymentować z ich wnętrzem. Oprócz klasycznych wersji, takich jak ruskie czy te z mięsem, śmiało możemy postawić na nieoczywiste lub nawet egzotyczne smaki. To, jakie wnętrze pierogowych kieszonek wybierzemy, zależy tylko od naszej wyobraźni i odrobiny kreatywności.

Daj się ponieść fantazji i zaserwuj bliskim połączenia, które ich zaskoczą, a z Ciebie uczynią mistrza kuchni! Warto czasami postawić sobie wyżej kulinarną poprzeczkę, bo gotowanie to prawdziwa przygoda, która nie boi się wyzwań!

Pierogi z farszem z kurczaka, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Na większości stołów króluje klasyka, jednak jesteśmy pewni, że ten farsz od teraz będzie równie często na nim gościł co ruskie.

Potrzebujesz polędwiczek z kurczaka, które należy pokroić wzdłuż na pół, a potem na małe kawałki. Przypraw mieszanką gyros lub przyprawą curry. Skrop oliwą lub olejem rzepakowym i wymieszaj. Mięso usmaż na rozgrzanej patelni, a następnie ostudź.

Mozzarellę odsącz z zalewy, następnie pokrój w małą kosteczkę. Z suszonych pomidorów również pozbądź się zalewy i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki połącz ze sobą dokładnie.

Jest to farsz, który idealnie sprawdzi się do pierogów smażonych w głębokim oleju. Palce lizać!

Pierogi z farszem z łososia

Dla fanów potraw bezmięsnych i osób lubiących ryby mamy przepis na wyjątkowy farsz z łososia. Pierogi naprawdę lubią ryby, ich smak jest wtedy wyjątkowy.

Cebulę pokrój w małą kosteczkę i usmaż na złoto. Około 1000 gramowy filet z łososia wraz ze skórką piecz przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Następnie wyrzuć skórę, a mięso zmiel w maszynce lub blenderem. Dodaj do tego 200 gramów wędzonego łososia.

Posiekaj drobno koperek i dodaj sól oraz pieprz ziołowy. Smak powinien być wyrazisty i odrobinę pikantny. Łosiowy farsz to bomba doznań, która z pewnością Cię oczaruje.

Pierogi z farszem z sera pleśniowego i gruszki

Czas na prawdziwą kuchenną rewolucję! Smak owocu połączony z serem w wersji słonej. Być może nie brzmi swojsko i wydawać się może, że jest to danie dla koneserów, ale uwierz, że smakuje wybornie i naprawdę zamieni pierogi w wykwintną potrawę.

W miseczce rozgnieć ser pleśniowy typu camembert ze śmietaną 18%. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach cztery duże gruszki i dodaj je do sera. Dokładnie wymieszaj. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodaj nieco więcej śmietany. Pamiętaj, jednak by farsz nie był zbyt płynny.

Osobno posiekaj orzechy włoskie i upraż na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Dodaj do wcześniej przygotowanego farszu. Nasze niecodzienne nadzienie zachwyci nawet najbardziej wymagające kubki smakowe.

Od teraz oprócz tradycyjnych pierogów, będziecie mogli cieszyć się smakiem tych zupełnie nowych! Niech każde połączenie będzie dobrą zabawą, a wspólny posiłek z bliskimi chwilą radości i momentem, gdy możemy razem odkrywać kulinarną przestrzeń.