Pierogi zamknięte w książkach

O pierogach można mówić bez końca. A jeszcze więcej o nich napisać. Ich smak, który wprost uwielbiamy, zasługuje nie tylko na recenzje, artykuły w kącikach kulinarnych czy blogi, lecz na całe książki! Na rynku wydawniczym znajdziemy mnóstwo ciekawych tytułów! Chcemy Wam polecić te warte uwagi, które zawierają najlepsze przepisy oraz wskazówki dotyczące przygotowania pierogów. Nie oceniamy książki po okładce, a po najsmaczniejszych recepturach. A tych w przedstawionych tu książkach nie brakuje!

Klasyka i nowoczesność w jednym

Pierwsza pozycja to zbiór przepisów w tradycyjnych, jak i nowoczesnych odsłonach. Dowiemy się w niej jak lepić pierogi, jak je gotować i jakie farsze możemy wyczarować w naszej własnej kuchni. „Pierogi klasyczne i nowoczesne” wydawnictwa Buchmann to ABC każdego pierogożercy!

Kulinarne podróże

Warto również zajrzeć do książki Aliny Stradeckiej „Pierogi nie tylko po polsku”. Znajdziemy w niej mnóstwo przepisów, które czerpią z każdego regionu Polski, i nie tylko!. Jest to obowiązkowa lektura dla tych, którzy lubią pierogi nie tylko gotowane w wodzie, ale także pieczone, z pieca, a nawet smażone w tłuszczu jak pączki. Autorka podaje proste receptury na pierogi polskie, włoskie, węgierskie i azjatyckie. Każda strona to gotowy przepis na sukces — kulinarny oraz towarzyski.

Sekrety pierogów Solejukowej

Na naszej kulinarnej półce nie może zabraknąć książki, która garściami czerpie z najbardziej lubianej postaci z serialu „Wilkowyje” i jej specjałów — pierogów. „Najlepsze na świecie pierogi Solejukowej”, to nie tylko gratka dla fanów serialu. Znaleźć tu można różnorodne przepisy, które potwierdzają starą prawdę, że najprostsze i najbardziej naturalne składniki obronią się same.

Makarony, pierogi i naleśniki — trio doskonałe

Hanna Szymanowska w swojej książce kucharskiej „Makarony, pierogi i naleśniki”, również przedstawia nasz ulubiony temat. Jest tam mnóstwo sprawdzonych przepisów rekomendowanych przez samą autorkę, a wszystko okraszone pięknymi zdjęciami, od których aż cieknie ślinka.

Zakonne tajemnice kulinarnych arcydzieł

Kolejną książką dla chcących poznać tajniki pierogów jest sygnowana nazwiskiem siostry zakonnej, znanej w całej Polsce. Siostra Maria wśród wielu swoich książek kucharskich ma między innymi i taką pozycję: „Pierogi i dania mączne”. Tu każdy przepis jest dokładnie przetestowany przez siostrę Marię, a jej doświadczenie w kulinarnym świecie widać na każdej stronie.

Pierogowe pogaduchy

Teraz coś dla brzucha i dobrego samopoczucia. „Pogaduchy przy misce pierogów” to nie tylko zbiór mniej lub bardziej znanych przepisów, ale przede wszystkim urocze, zabawne, a czasem wzruszające historie, które rozgrywają się przy stole — naszym domowym wśród bliskich. To tu można się przejrzeć w pierogowym lustrze i odnaleźć odbicie nas samych. Zuzanna Śliwa przenosi nas nie tylko do świata pierogów, ale także do naszego wnętrza i relacji międzyludzkich.

Pierogi dla najmłodszych

A teraz coś dla najmłodszych! Przygotowanie pierogów może być świetną zabawą i nauką. „Maryna, gotuj pierogi” to zaproszenie do rodzinnego lepienia pierogów, wspólnego wałkowania ciasta i mnóstwa radości oraz długich rozmów. W poznaniu pierogowego świata pomogą zamieszczone tam przepisy, a dzięki historii i piosence o pewnej Marynie będzie to genialna rodzinna przygoda.

Brytyjski hit

Na koniec książka wychwalana przez samą Nigellę Lawson, brytyjską autorkę książek i programów kulinarnych, uwielbianą przez fanów na całym świecie. Mowa o „Pierogach” Zuzy Zak. 50 wybornych przepisów w języku angielskim, ukazujących wszystkie ich smaki, kolory i aromaty. Książka jest swoistą odą do naszej rodzimej potrawy i bije rekordy popularności na brytyjskim rynku wydawniczym. Musimy wspomnieć o jeszcze jednym walorze — pięknej okładce, która przypomina stary polski znaczek pocztowy. Jest pysznie i artystycznie.

Pierogi w erze cyfrowej

Na koniec, dla tych którzy wolą korzystać z nowoczesnych technologii, e-book „Pierogi, kluski i knedle” Marty Krawczyk. Znajdziecie w nim przepisy na pierogi bez względu na to jakie macie upodobania smakowe. Na każdy dzień i na każdy nastrój. Autorka w przystępny sposób ukazuje proces lepienia i gotowania pierogów oraz przygotowania farszów. Dzięki temu e-bookowi możesz być szefem kuchni w swoich własnych czterech ścianach.

Od teraz każdy z Was, dzięki naszemu spisowi najlepszych książek o pierogach, może w spokoju i skupieniu oddawać się smacznej nauce. Krok po kroku, przepis po przepisie, wskazówka po wskazówce możemy od podstaw szkolić się w wyrabianiu ciasta, doprawianiu farszy i wymyślaniu kolejnych odsłon wnętrza pierogów. Jeżeli macie więc odrobinę czasu i chęci, sięgnijcie po jedną z wyżej opisanych książek, a na pewno nie raz usłyszycie, że Wasze pierogi są najlepsze na świecie! Jeśli tego czasu nie macie, to my chętnie uraczymy Was naszymi Żuławskimi Pierogami. Z naszej manufaktury smakują jak domowe!