Polskie pierogi za granicą 

Polskie pierogi to wielka gwiazda kulinarna za granicami naszego kraju. Co roku wygrywają w międzynarodowych rankingach, takich jak np. „Taste Atlas”. To przewodnikiem turystycznym po tradycyjnych kuchniach, w którym publikowane są recenzje potraw oraz restauracji. Mamy więc powód do dumy!

Pierogi wywodzą się z kuchni chińskiej, jednak to właśnie nasze polskie zdecydowanie kradną serca ludzi na całym świecie. Nasza rodzima kuchnia i delikatne ciasto, które kryje w swojej kieszonce przepyszne i różnorodne farsze, znalazły się w pierwszej piętnastce najlepszych na świecie. Za pierogami plasują się gołąbki i sernik.

Pierogi królują również w międzyświatowych rankingach jako najlepsze street food czy jedzenie podawane wprost z food tracków. Największą sławą pierogi cieszą się w USA. Nie mogłoby być  inaczej. w końcu w Stanach Zjednoczonych mieszka blisko 10 mln Polaków, między innymi w Nowym Jorku, Chicago i Michigan.

Wraz z Polakami do Stanów przybyły pierogowe receptury, które amerykanie starają się odtwarzać. Czy im się to udaje? 

Polskie pierogi w Ameryce

Zdania są podzielone. Wokół polskich pierogów w wersji amerykańskiej jest niemałe zamieszanie. Można nawet stwierdzić, że w mediach społecznościowych w tym wątku rozwinęła się burza. Amerykanie postanowili nieco zmienić tradycyjne farsze, które tak uwielbiamy i zamiast kapusty z grzybami czy ziemniaków z serem znajdziemy w nich… czekoladowe batoniki, żelki i cukierki.

W USA istnieje lokal o nazwie „Jaju Pierogies”, który w swoim menu ma między innymi pierogi z nadzieniem miodowym i cukierkami Candy Corn, z ciastkami Reese’s czy z batonikami Snickers.

Mimo że w internecie pojawiają się głosy niezadowolenia na temat eksperymentów z farszami, to większości klientów  przypadły do gustu i cieszą się dużą popularnością.

Dla nas Polaków to prawdziwa profanacja jednak jak twierdzą siostry z polskimi korzeniami, które są, właścicielkami Jaju jest to kultywowanie dziedzictwa ich dziadka przy jednoczesnym zjednywaniu sobie kubków smakowych mieszkańców Ameryki Północnej.

Na szczęście, w USA można znaleźć lokale, gdzie pierogi są podawane, tak jak lubimy najbardziej. W Nowym Jorku na Greenpoint znajduje się pierogarnia „Pierożek”, prowadzona przez Polskie małżeństwo. Tam pierogi są tworzone według autentycznych przepisów pochodzących z Częstochowy, czyli z miasta, z którego pochodzi para.

Możecie tam smakowite pierogi niemal w każdej odsłonie — od ruskich po te na słodko z serem i malinami. 

Są świeże, robione ręcznie każdego dnia, a ich unikatowa receptura pozwala Polakom na obczyźnie poczuć się jak w domu, Amerykanom zaś posmakować polskiej gościnności i kultury.

Polskie pierogi podbijają Europę

W Europie pierogi również są niekwestionowaną gwiazdą wśród międzynarodowych potraw.

Z czasem, gdy na Wyspach Brytyjskich zaczęło przybywać coraz więcej Polaków, a wraz z nimi tęsknota za polskim jedzeniem, rozpoczęła się prawdziwa pierogowa rewolucja.

Nie tylko nasi rodacy cieszą się z dużej liczby restauracji serwującej pierogi. Także Brytyjczycy nie patrzą na nie już jak na danie dziwne lub nieco egzotyczne. Pokochali je równie jak swoje fish and chips. Pierogi zadomowiły się na dobre i obok kuchni japońskiej, indyjskiej i włoskiej to właśnie Polska wiedzie prym w UK.

Jednym z najbardziej popularnych polskich lokali z pierogami w Londynie jest On’On Grill i Pierogi. Ich specjalnością jest słynny sos cebulowy, który w połączeniu z pierogami robi furorę wśród anglików.

Jak widać, Polskie pierogi to hit gdziekolwiek się nie pojawią. Danie chłopskie, które Polacy wynieśli na wyżyny smaku i kunsztu kulinarnego, zostało tak opisane w „Taste Atlas”: Każda rodzina ma swoją wersję nadzienia do pierogów, a ilość użytych składników ogranicza jedynie wyobraźnia szefa kuchni. 

Nic dodać, nic ująć. A zanim wybierzecie się za granicę, spróbujcie Żuławskich Pierogów, które z pewnością przeniosą Was w nieznane regiony 🙂